sâmbătă, 7 septembrie 2013

Traseu urban Grigore Cerkez



De-a lungul a peste 50 de ani în serviciul tehnic al Primăriei, la catedra universitară, în Comisia Monumentelor Istorice, la Direcția Poștelor și în cadrul Societății Arhitecților Români, Grigore P. Cerkez marchează fundamental istoria arhitecturii românești. Având o pregătire și experiență bogată în construcții, Grigore Cerkez a îndeplinit nenumărate funcții în postura de inginer-arhitect, restaurator, profesor, expert și bun organizator al serviciilor unor instituții publice.

Centrul Bucureștiului cunoaște profunde prefaceri urbane odată cu proiectul de canalizare a Dâmboviței, construcția de școli comunale, înființarea instituțiilor și construirea edificiilor publice de teatre, muzee și universități, amenajarea de grădini, trasarea arterelor principale. De numele său se leagă astfel prima Școală mixtă Clemența, Teatrul Comedia/Odeon, Muzeul Antipa, Școala de Arhitectură sau Academia de Studii Economice.

Dacă prima perioadă a carierei sale este profund marcată de studiile în străinătate, realizând lucrări în stil neoclasic, eclectic și neogotic, perioada de după 1906 cunoaște o diversificare stilistică, creația sa îmbogățindu-se cu lucrări emblematice în stilul național.

Patronajul unor importanți oameni politici, personalități militare sau reprezentați ai înaltei boierimi (Lahovary, Cantacuzino, Niculescu-Dorobanțu) îi aduce lui Grigore P. Cerkez nenumărate comenzi de reședințe private, dar și solicitări de intervenții de refacere și restaurare. Extinderea Palatului regal de la Cotroceni și amenajarea interioarelor lui rămâne una dintre lucrările de referință din cariera sa. 

Cercetarea de arhivă, în plus față de parcurgerea bibliografiei existente, a scos la lumină colaborări cu nume cunoscute precum Arion, Algiu, dar și multe lucrări dispărute, ce au fost realizate pentru burghezia bucureșteană. Considerăm acest material un prim pas în redescoperirea lucrărilor realizate de Grigore P. Cerkez, urmând ca informațiile să fie completate prin investigații ulterioare.



Update 10 iulie 2014: stoc epuizat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu